Mijn wereld van boeken
duda-wsm • 26 februari 2020
Ik ben een echte boekenwurm. Het liefst lees ik iedere dag. En nu ik erover nadenk, lees ik ook bijna iedere dag! Soms tijdschriften, de krant of online artikelen. Maar vooral boeken.
Na jaren te zijn voorgelezen, vond ik het heerlijk om zelf te lezen. En vanaf het moment dát ik kon lezen, was ik verslaafd. Vooral boeken van Jacques Vriend waren in mijn kindertijd favoriet: Ik verslond Meester Jaap en De bende van de Korenwolf. En ja, als echte fangirl ben ik in het bezit van gesigneerde exemplaren en heb ik de heer Vriend eens ontmoet.
Naast de aanmoediging van mijn ouders heeft mijn leerkracht op de basisschool ook een belangrijk aandeel in mijn liefde voor lezen gehad. Hij stimuleerde onze klas om te lezen en nam ons elke week mee naar de bibliotheek. Ook kon hij zelf prachtig vertellen, zodat we af en toe konden wegdromen bij een real live luisterboek.
Toen ik ouder werd, stopte ik, zoals veel pubers, niet met lezen. Ik was altijd wel bezig in een boek en weet nog hoe trots ik was op mijn boekenkast. Die verhuisde grotendeels mee toen ik op kamers ging wonen en veel van die boeken heb ik nu nog.
Papier of digitaal?
Vroeger was het normaal om te lezen van papier, terwijl mensen nu vooral lezen van een scherm. Ik was er altijd fel op tegen, waarom zou je in hemelsnaam een echt boek verruilen voor een e-reader? De geur van papier, het fysiek bladeren en het mooie aanzicht.
Sinds 2018 weet ik waarom. Voor mijn verjaardag kreeg ik een e-reader en ik lees nu bijna geen papieren boeken meer. Misschien 5 per jaar, tegenover minimaal 25 e-books. Vooral door het gemak van lezen op vakantie ging ik om. In 2018 maakte ik voor het eerst een verre reis en er was simpelweg geen ruimte in mijn backpack voor 5 boeken. En op mijn e-reader kunnen er wel 6000!
Ook het gemak van lezen in dezelfde positie (liggend op mijn zij), het gewicht van mijn e-reader (ontzettend licht vergeleken met een boek) en het lezen met ‘natuurlijk licht’ (minder blauw licht bij lezen in het donker).
Favoriete boeken
Inmiddels heb ik aardig wat boeken verslonden en heb ik een lijst(je) met all time favorites:
- Schaduw van de wind - Carlos Ruiz Zafón
- De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - Jonas Jonasson
- Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay
- De waarheid over de zaak Harry Quebert - Joël Dicker
- Het onzichtbare geluk van andere mensen - Manu Joseph
- De acht bergen - Paolo Cognetti
- De boekendief - Markus Zusak
- Moord op de moestuin - Nicolien Mizee
- Het Rosie Project - Don Tillman
- Vele hemels boven de zevende - Griet Op de Beeck
Zoals je ziet heb ik niet per se een favoriet genre of een schrijver die ik helemaal fantastisch vind. Ik houd van boeken die me aan het denken zetten, die ik maar niet kan loslaten. Deze boeken hebben me de adem benomen en zal ik zeker nog eens opnieuw lezen.
Waarom is lezen zo belangrijk?
Lezen is belangrijk. Stichting Lezen legt op haar *website uit waarom: “Lezen is het cement van de samenleving. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest – en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen.”
En ja, ik spoor ook anderen aan om te lezen. Zo las mijn vriend weinig voordat hij mij ontmoette. Inmiddels is hij in het bezit van een e-reader gevuld met spannende verhalen en zegt hij ook tegen mij: sst, ik ben aan het lezen.. Doel bereikt!